Astronavigatie - Nauticum ships service (2024)

Navigeren met een sextant
Astronavigatie - Nauticum ships service (1)

De cursus astronavigatie is een boeiende cursus, handelend over diverse methoden die in de praktijk bruikbaar zijn om met behulp van bekende hemellichamen de positie van de waarnemer te bepalen. Behandeld worden het schieten van alle voor astro bruikbare hemellichamen en het werken zowel met tabellen als met moderne zakrekenmachines. Ook grootcirkelvaren komt aan de orde. Een afgeronde cursus, geschreven vanuit de praktijk.

Wie volgen de cursus astronavigatie?

Deze cursus wordt gevolgd door de navigator die zich op open water buiten het zicht van de kust begeeft, op oversteken en lange trajecten.
Niet alleen de amateur-navigator (zowel zeiler als motorbootvaarder), maar ook mensen uit de beroepsvaart maken gebruik van deze cursus. Vooral zij die zich reeds willen bekwamen in de opleiding voor stuurman als voorbereiding op de zeevaartschool.

Vooropleiding

Enige kennis van kustnavigatie is noodzakelijk, een speciale vooropleiding niet. Met nadruk wordt gesteld, dat deze cursus eenvoudiger is dan de cursus kustnavigatie. Het lesmateriaal is niet wiskundig, maar geschreven op begrip.

Cursusmateriaal bij de cursus astronavigatie
Het cursuspakket bevat:

  • ringband met lessen
  • boek met diverse zeevaartkundige tafels
  • Nautical Almanac voor de vraagstukken
  • astro-uitwerkformulieren
  • correctiemateriaal voor het opsturen van huiswerk
  • CD-rom met sight reduction tables H.O. 229 en H.O. 249 en extra informatie

De lesstof is verdeeld over 12 lessen. De lessen zijn rijkelijk voorzien van tekeningen en uitgewerkte voorbeelden De vraagstukken en oefeningen zijn verweven in elke les en kunnen gedeeltelijk ter correctie worden opgezonden. Om astronavigatie te leren is het niet nodig zelf een sextant aan te schaffen; cursisten kunnen een sextant bij Nauticum huren. Op de mondelinge begeleiding en privé-lessen zijn sextanten aanwezig waarmee u kunt oefenen.

Cursusduur

Met één les per week als leertempo kunt u 3 maanden als leidraad voor de gemiddelde studieduur hanteren. Sneller of langzamer kan ook; u bepaalt zelf het tempo.

Mondelinge begeleiding

Naast de schriftelijke cursus kunt u zich opgeven voor mondelinge begeleiding (alleen bij voldoende deelnemers). De cursus astronavigatie wordt 4x per jaar op zaterdagen mondeling uitgelegd in dagdelen van 3 uur. Hier kunt u vragen stellen en om uitleg vragen over de diverse astro-onderwerpen. Wel wordt verondersteld dat u de te behandelen onderwerpen eerst zelf hebt bestudeerd. U bepaalt zelf hoe vaak u gebruik maakt van de mondelinge begeleiding. Aanmelding kan tot een week voor aanvang. Telefonisch melden is voldoende. U betaalt per dagdeel bij de aanvang van de les. Zie het lesrooster wanneer astro behandeld wordt.

Waar mondelinge begeleiding?

De mondelinge begeleiding wordt op het kantoor van Nauticum in Oosthuizen gegeven. Zie de route-informatie.

Privé-begeleiding

Privé-les is ook mogelijk. Dat kan op een door u gekozen en geschikte locatie of op het kantoor van Nauticum in Oosthuizen. Neem contact met ons op voor verdere details.

Examen

De mogelijkheid bestaat om deel te nemen aan een examen. Dit examen wordt afgenomen door ons instituut. Hiermee kunt u het ‘International Certificate of Proficiency in Celestial Navigation’ behalen. Het examen wordt afgenomen in groepsverband of individueel. Ter voorbereiding is een proefexamen in de cursus opgenomen. Voor verdere informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Leerplan astronavigatie

ASTRO-BEGRIP: het universum – galactische stelsels – afstanden in de ruimte – sterren – planeten – manen – ons zonnestelsel – binnenplaneten – buitenplaneten – omlooptijden – de sfeer – astro-symbolen – de aarde als middelpunt – bewegingen aan de sfeer – de basis van de astronavigatie – projecties – astro-benodigdheden.

SEXTANT: geschiedenis van de sextant – principewerking – spiegelwetten – constructie van de sextant – de kimspiegel – de grote spiegel – noniussextanten – trommelsextanten – de verschillende accessoires – het aflezen – de mogelijke fouten op een sextant – controle van de spiegelstand en het corrigeren – indexcorrectie bepalen – de indexcorrectie toepassen – een sextant kopen.

HOEKMETING: soorten hoekmeting in het algemeen – vertikale en horizontale hoekmeting – het hanteren van de sextant – principe van astronavigatie – metingmethoden op de verschillende hemellichamen – oefenen in het schieten – persoonlijke fout – positie van de waarnemer aan boord – kunstmatige horizon – waarnemingen ’s nachts – waarnemingen bij slecht weer – waarnemingen door brildragers – waarnemingen noteren – werkwijze in de praktijk.

COORDINATEN: coördinaten lengte en breedte op aarde – coördinaten lengte en breedte aan de sfeer – aardse projectie – declinatie – uurhoek – uurhoek- en declinatieverandering – schijnbaar dagelijkse beweging – schijnbaar jaarlijkse beweging – Greenwich Hour Angle – Nautical Almanac – de dagbladzijde van de almanak en het opzoeken van de uurwaarden declinatie en uurhoek – het increment – werkwijze voor de zon, de maan, de planeten en de sterren – het begrip Aries.

DE TIJD: tijdsrekening – ware tijd – middelbare tijd – plaatselijke tijd – zonetijd – scheepstijd – standaardtijd – GMT – tijdsvereffening – lengte in tijd – zomertijd – de klok van de waarnemer – stand – verloop – tijdseinen – gebruik almanak voor standaardtijd – Sun Meridian Passage.

HOOGTEVERBETERINGEN: baan van de lichtstralen – verticaal van de waarnemer – toppunt – lokale horizon – topsafstand – grootcirkelboog – kleincirkelboog – hoogtecirkel – fout door ooghoogte – fout door astronomische refractie – fout door parallax in hoogte – fout door halve diameter hemellichaam – hoogtecorrectietabellen – kritische tafels – hoogteverbeteringen met de Nautical Almanac – zonsonderrand – zonsbovenrand – verbeteringen voor zon, sterren, planeten en de maan.

MIDDAGBESTEK: dagbaan van de zon – diverse sfeerstanden – de zon in haar hoogste punt – topsafstand – de middagbreedte – het kruisfiguur – werkwijze middagbreedte in de praktijk – middaglengte uit twee gelijke hoogten – werkwijze bepaling middaglengte – voor- en nadelen van middagbreedte en middaglengte – het tropenbestek – werkwijze tropenbestek – constructie tropenbestek – plottingsheet – middelbreedtekaart – werkwijze doe-het-zelf middelbreedtekaart.

HET PLOTTEN: astro-gegevensverwerking – veel voorkomende fouten – astro-uitwerkformulieren – kaartgebruik – kaartpasgereedschap – posities overzetten – position plotting sheets – radar plotting sheets – universele plotkaart – middelbreedtekaartje – plotten op een middelbreedtekaart.

DE HOOGTELIJN: hoogtepunt – hoogtecirkel – de functie van de gis – parallactische driehoek – ware topsafstand – gis topsafstand – hoogteverschil – werkwijze hoogtelijnprincipe – het azimuth – Local Hour Angle.

BEREKENINGSMETHODEN: principe boldriehoeksmeting – de astro-hoogtelijn in schema – de basisberekening – de Douwesformule – logaritmen – opzoeken in de Nederlandse Zeevaartkundige tafels – opzoeken in Reed’s Almanac – opzoeken van het azimuth met de ABC-tafels – het principe van kortbestektafels – H.O.249 ‘sight reduction tables’ – H.O.229 ‘sight reduction tables’ – het gebruik van beide soorten kortbestektafels – wetenschappelijke calculators – programmeerbare calculators – speciale navigatiecalculators – modules – magneetkaarten – voor- en nadelen van diverse systemen.

STERREN: ster-identificatie – selected stars – de helderheid – het gebruik van de staridentifier – sterrenkaarten – ster-alignementen – H.O.249, deel 1 (selected stars) – de juiste sterren kiezen – het sterbestek – de poolster – de schemering – opkomst / ondergang van zon en maan.

GEBRUIK HOOGTELIJNEN: bruikbaarheid van diverse hemellichten – schieten in de praktijk – werkwijze van hoogtelijnen met een verzeiling – gebruik van enkele hoogtelijnen – de betrouwbaarheid van de hoogtelijn – fout in tijd – veel voorkomende fouten.

DE ALMANAK: almanakgebruik volgend jaar – zons- en maansverduistering – planeetwaarnemingen – planetendiagram – planeten als morgenster en als avondster.

GROOTCIRKELVAREN: loxodroomvaren – grootcirkelvaren – voor- en nadelen van grootcirkelvaren – het bepalen van de grootcirkelkoers en verheid in de kaart – het berekenen van de grootcirkelkoers en verheid met de kortbestektafels.

Download Proefles

Astronavigatie - Nauticum ships service (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5591

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.