10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (2024)

Ooit van de Brecon Beacons in Wales gehoord? Zet deze plek vol natuur en cultuur maar op je wensenlijstje. Het ligt niet ver van de stad Cardiff en toch waan je je er in een compleet andere wereld. Ruig, met grote hoogtes en diepe dalen en allerlei leuke activiteiten waar je uit kunt kiezen. In dit artikel ontdek je 10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons. Mijn persoonlijke tips.

Onderwerpen

Wat zijn de Brecon Beacons?

Het Nationaal Park Brecon Beacons in Wales is een bergkam, die uit zes bergtoppen bestaat. Je ziet hier ruige rotsen, woeste watervallen en weides met eindeloos uitzicht. Al dit natuurschoon levert tal van activiteiten op, maar ook als je van cultuur houdt is de Brecon Beacons een fijne plek om te zijn.

En ook ideaal: het ligt op korte afstand van de hoofdstad Cardiff, dus je kunt een stedentrip Cardiff perfect met een bezoek aan de Brecon Beacons combineren. Ik was een lang weekend in Wales en maakte deze combinatie. Zie de video hieronder voor een impressie.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Cardiff

Wandelen in Waterfall Country

Hou je van wandelen door mooie natuur? In het zuidwesten van de Brecon Beacons ligt Waterfall Country. Dit gedeelte wordt ook wel het regenwoud van Wales genoemd en als je er bent snap je wel waarom.

Hier word je getrakteerd op rivieren, watervallen en stroomversnellingen, omringd door bos in allerlei tinten groen. Je kunt het gebied heel goed te voet verkennen. Het belangrijkste toegangspunt tot dit gebied is het dorp Pontneddfechan.

Het fijne aan wandelen in Waterfall Country is dat je zelf kunt bepalen hoe stevig je de wandeling maakt. Je wandelt hier voornamelijk over paden, maar je kunt ook zelf een avontuurlijkere route kiezen door te klauteren over boomstronken, langs steile, met bomen omsloten kloven.

Er zijn verschillende trails die je kunt volgen, dus verdwalen is er niet bij. De Sychryd trail is het makkelijkst om te wandelen met een lengte van 800 meter. Wil je zoveel als mogelijk van Waterfall Country ontdekken? Ga dan voor de Four Falls Trail met een lengte van bijna 9 kilometer. Zie deze website voor meer informatie over de trails.

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (1)
10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (2)

De Brecon Mountain Railwaytrein

Eén van de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons is een ritje maken met de Brecon Mountain Railway. The Beacons zijn beroemd om hun heuvels en bergen en je kunt deze geweldig goed zien vanuit de trein. Niet zomaar een trein, maar een oude stoomtrein!

Grootste troef van deze trein is dat het jebrengt naar het hart van de Brecon Beacons, langs mooie meren en dorpjes. En je hoeft er niets voor te doen. Met je neus aan het raam geplakt krijg je dit alles voorgeschoteld.

De reis start in het dorpje Pant en voert je naar Torpantau om vervolgens weer naar Pant terug te rijden. Bij Pontsticill kun je van boord gaan en het café bezoeken, genieten van het uitzicht en een wandeling maken bij het reservoir. Op pad met kids? Er is ook een speelweide voor kinderen. Leuk: bezoek in Pant ook de oude werkplaats en maak een wandeling naar een picknickplaats met panoramisch uitzicht over de vallei.

Canyoning

In de Brecon Beacons kun je paardrijden, mountainbiken, kanoën en meer, maar wil je echt iets bijzonders doen? Dan tip ik cayoning. In Waterfall Country kun je niet alleen wandelen, maar ook de watersport canyoning beoefenen. Simpel gezegd is het een sport waarbij je de loop van een rivier door een kloof volgt.

Gekleed in een warme wetsuit, neopreen handschoenen- en sokken, een zwemvest en een helm, ga je met een instructeur op avontuur. Je glijdt over natuurlijke waterglijbanen, klautert over rotsen en laat je meevoeren in stroomversnellingen. Je hebt geen hele goeie conditie nodig om dit te kunnen doen, wat het tot een geslaagd uitje voor jong en oud maakt. Je moet natuurlijk wel kunnen zwemmen en je armen en benen goed kunnen gebruiken. De instructeur past zich aan jouw wensen en uithoudingsvermogen aan.

Helaas kon ik niet meedoen door een knieblessure, maar mijn reisgenoten hadden de tijd van hun leven toen ze dit deden. Je ziet er een stukje van in de video. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Wil jij hier meer over weten? Ik tip het bedrijf Big Blue Adventures van de Welshe Daniel en Hollandse Heleen.

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (3)

Kasteel Carreg Cennen

Hou je van het bezoeken van kastelen? Dan zit je in Wales sowieso goed, want het land barst van de kastelen. Zo ook de Brecon Beacons. Zelf vind ik Carreg Cennen één van de mooiste kastelen in de Brecon Beacons. Gelegen op het randje van een 100 meterhoge klif kun je hier de oude ruïnes bewonderen en waan je je in lang vervlogen tijden. Nog meer kasteeltips? Zie deze website.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken

Llyn y Fan Fach

Aan de voet van de grote heuvels van de Brecon Beacons ligt Llyn y Fan Fach (och, dat Welshe taaltje, zó mooi). Een bijzonder mooi meer op 500 meter boven zeeniveau met een grootte van 10 hectare. Heel apart om te zien.

In de zomer kan het hier druk zijn met mensen die hier graag zwemmen. Leuk om te weten: er is een volksverhaal over deze plek waarin The Lady of The Lake de hoofdrol speelt. Zij zou het excalibur zwaard aan King Arthur hebben gegeven. Meer weten? Bekijk deze website.

Pen-Y-Fan

De Brecon Beacons vanaf grote hoogte zien? Ik raad een hike naar de hoogste top van de Brecon Beacons, Pen-Y-Fan, aan. Deze berg is met een hoogte van 886 meter ook de hoogste berg in het zuiden van Groot-Brittannië.

Een wandeling naar de top is gelukkig vrij makkelijk. Je wandelt via een goed aangelegd pad heel geleidelijk omhoog. Hierdoor is dit een leuk gezinsuitje in de Brecon Beacons.

Start de wandeling bij de Pont ar Daf parkeerplaats om vervolgens een rondje van zo’n 6.5 kilometer te lopen. Onderweg heb je uitzicht over meren, bossen en de omliggende bergen. Je kijkt hier je ogen uit. Trek hier minstens een halve dag voor uit om er rustig van te genieten. Tip: neem eten en drinken mee en ga onderweg picknicken. Meer info over de wandeling vind je hier.

Lees ook: Rondreis Noord-Wales: dit zijn de leukste dingen om te doen

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (4)
10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (5)

Dorpje Hay-on-Wye

Dorpjes met karakter en sfeer die je hart sneller laten kloppen. In de Brecon Beacons vind je er meerdere waar je leuk kunt winkelen en naar een gezellige pub kunt. Wat mij betreft mag je het dorpje Hay-on-Wye niet overslaan. Dit is namelijk hét boekendorp van Wales en wordt daarom ook wel Town of Books genoemd.

Het dorpje ligt vlakbij deBlack Mountains, de bergketen in het oostelijke deel van deBrecon Beacons, en ligt op de grens met Engeland. Het zit vol met heerlijke boekenwinkels, maar ook antiekzaakjes, tweedehands winkels, boetiekjes met DIY-spullen en meer. Jaarlijks wordt er het Hay Festival georganiseerd. Zie ook het uitgebreide artikel: Wat te doen in Hay-on-Wye [bezienswaardigheden en tips]

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (6)
10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (7)
10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (8)

Dark Sky Reserve

Vind je het leuk om sterren te kijken? Dan zit je hier gebakken. De nachtelijke hemel is hier namelijk zó donker dat het de officiële status heeft vanDark Sky Reserve.

Er is in de Brecon Beacons geen lichtvervuiling en daardoor kun je op een heldere nacht met gemak de Melkweg zien. Voor het slapen gaan dus even naar buiten om met je hoofd in je nek te genieten van het schouwspel boven je. Meer weten? Klik hier.

Lees ook: 3x de mooiste roadtrip routes van Wales

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (9)

Grottenwandeling

En ook onder de grond kun je in de Brecon Beacons wonderlijke dingen zien. Bij hetNational Showcaves Centre for Walesin Dan-yr-Ogof kun je een wandeling door een grottenstelsel maken. Je vindt hier grottenstelsels van 315 miljoen jaar oud! Je kunt kiezen uit de Dan-yr-Ogof grot, de Cathedral Cave en de Bone Cave. Alle drie anders en de moeite waard. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Wat te doen in Snowdonia en omgeving? Mooiste bezienswaardigheden en handige tips

Overnacht in een kasteel

Voor het ultieme Harry Potter-gevoel (wat je vanzelf krijgt door het oogstrelende, mysterieuze landschap) ga je op één oor in een kasteel tijdens je verblijf in de Brecon Beacons. Dat kan in het Craig-y-Nos Castle. De locatie is geweldig, aan de kant van de Tawe rivier, met veel natuurschoon eromheen. De kamers zijn kasteel chique ingericht en het ontbijt is uitstekend. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (10)

Ook in het Brecon Castle kun je overnachten. Het oudste kasteel van Wales! Een deel van het kasteel en zijn karakter zijn heel goed bewaard gebleven. Je verblijft in een modern deel in een kamer die perfect uitgerust is. Kies voor de Beacon view kamer voor waanzinnig uitzicht en sla het Welshe onbijt niet over in de ochtend. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (11)

Hoe kom je in de Brecon Beacons?

Je kunt vliegen naar Cardiff, maar je kunt natuurlijk ook met je eigen auto naar Wales rijden. Een grote aanrader! Dat kun je doen op verschillende manieren, maar altijd via Engeland. Lees het uitgebreide artikel met de auto naar Engeland: alles wat je wilt weten. Tip: plak er een aantal extra dagen aan vast om de Cotswolds (en dan zeker het dorpje Castle Combe) of de stad Bristol in Engeland ook te verkennen. Liggen op de route en zijn ontzettend leuk!

Lees ook: De leukste badplaatsen in Wales [deze wil je niet missen]

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (12)

Disclaimer: Ik was in Wales op uitnodiging van Visit Wales, maar dit artikel bevat mijn persoonlijke mening. In dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (13)

Nathalie

Hi, ik ben het gezicht achter Map of Joy. Voormalig journalist en nu fulltime contentmaker voor de reisbranche. Met een grote liefde voor stedentrips, roadtrips en natuur. Altijd op zoek naar bijzondere plekken in Nederland en Europa, waar je fijn met je eigen auto of de trein naartoe kunt, om met jou te delen.

10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6239

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.