Rok 2008 průšvih, 2016 průšvih. 2024 vykoupení? Nastal čas pro pomstu - iDNES.cz (2024)

Ještì ètvrt hodiny pøed koncem vedete 2:0, zápas proti ohnivým Turkùm máte pod kontrolou, ale jen si odskoèíte udìlat kafe a euforie se pomalu mìní ve zmar.

Na konci 2:3. Èeši neletí do Vídnì na ètvrtfinále mistrovství Evropy, nýbrž domù. Postupují Turci.

Co hùø, o osm let pozdìji další turecká rána. Zase porážka. Zase v posledním utkání ve skupinì na Euru. Tentokrát zasloužená, pøesto bolela, protože se znovu balily kufry.

Teï je èas na pomstu, pánové!

Po dalších osmi letech.

Èesko – Turecko

ve støedu od 21:00 ONLINE

Trilogie proti bílému pùlmìsíci s bílou pìticípou hvìzdou si zaslouží úplnì jinou pointu.

„Neøeším minulost, ale souèasnost. Já klukùm vìøím. Tahle parta nechce domù,“ zdùrazní trenér Ivan Hašek.

Letošní Euro je tak zašmodrchané, jako zatím žádné jiné. Protože nabobtnalo na ètyøiadvacet úèastníkù, do osmifinále neproplouvají jen dva nejlepší týmy z každé skupiny, jak to bylo ještì pøed dvanácti lety. Dál jdou i ètyøi reprezentace ze tøetích míst, takže se nabízelo tisíc scénáøù a ještì víc spekulací.

Co komu bude staèit?

Nedomluví se mezi sebou?

O postupujících klidnì mùže rozhodovat i poèet vstøelených gólù nebo žlutých karet. V nejposlednìjším pøípadì dokonce postavení ve fotbalovém žebøíèku.

Než veèer Èeši nastoupí do huèícího tureckého kotle v Hamburku, budou najisto vìdìt, že...

Porážka rovná se konec. Postoupit s jediným bodem nepùjde. Nakonec ani remíza nestaèí. Vítìzství = postup.

„Musíme vyhrát, ne kalkulovat,“ pravil kouè, než se leccos rozjasnilo. A teï se podržte. Není to na beton, ale jestli národní tým porazí Turecko, je praktické jisté osmifinále proti Rakousku, konkrétnì 2. èervence v Lipsku. Zhatit by to mohla jedinì výrazná výhra Gruzie proti hvìzdnému Portugalsku.

Trenére, všechno nejlepší!

Nemyslete si, že hráèùm nevrtaly v hlavách všechny možné varianty. Na tréninkovém stadionku v Norderstedtu v úterý pøed polednem vybìhli k posledním nácvikùm.

Záložník Šulc se radìji namazal opalovacím krémem, aby se v ostrém slunku nespálil. Zato kolegové Èerný s Chorým si navlékli termotrièka. Trenéru Haškovi se na zaèátku potleskem popøálo k svátku, protože bylo Ivana, zatím nehrající døíè Èerv musel za trest udìlal deset klikù s tlesknutím. Pak už to jelo. A pojede to znovu, jde o všechno.

Pøání k svátku, úsmìvy. A osmifinále? Týmu vìøím, má budoucnost, øekl Hašek

Historická bilance s Tureckem je sice veskrze pozitivní, ovšem poslední tøi zápasy se prohrály. A když pøidáte detaily ke dvìma výbuchùm na Euru, motivace sílí.

Vrate jim to!

2008: taky jste si medili, jak ti Èeši válí? Být zápas pod kontrolou videa, neunikne v 71. minutì krvavý faul na záložníka Poláka, který dohrával s fáèem na hlavì. Mìla se kopat penalta, možná gól na 3:0 a hotovo. Místo toho v Ženevì nastal kolaps, který vyvrcholil v bláznivém závìru. Gólman Èech nikdy nezapomene, jak mu v propršeném veèeru komicky vypadl lehký centr z rukavic. Bylo to 2:2, což znamenalo, že se budou kopat penalty, které urèí, kdo postoupí ze skupiny. Jenže turecký kapitán Kahveci se trefil podruhé a bylo po všem. Tím pádem vyprchala jedna úžasná éra, skonèil trenér Brückner.

2016: nervózní turnaj s èernou teèkou. Výkony nic moc, kapitán Rosický si natáhl stehenní sval, ke všemu trenér Vrba nakrknul hráèe, když je hnal zpátky na hotel ze spoleèné veèeøe, kterou zamluvil záložník Plašil ve fajnové restauraci v Tours. A na závìr Turecko, èerná mùra. Bez šance, bez nálady, bez bodu – 0:2.

A o osm let pozdìji? Co bude?

„Sakra dùležitý zápas. Pro nás malé finále,“ øíká záložník Václav Èerný.

Na dusno má vychytávku. Èerný pøed Turky hlásí: Je to naše malé finále

Zase s bøitvou u krku.

Proti ohromné a fanatické pøesile v hledišti.

A pøedevším s nejvìtší pravdìpodobností bez zranìného útoèníka Schicka, což mìla být nejvìtší èeská zbraò na turnaji. Gól vstøelil, zachránil remízu 1:1 s Gruzií, jenže pak si døepl na trávník, protože mu luplo v lýtku. Má poranìný sval a dá se pøedpokládat, že dohrál, i kdyby se postoupilo.

Koho za Schicka? Improvizace

Kdo místo Schicka na úplný hrot? Žádný jeho fotbalový klon na soupisce není, musí se improvizovat.

Mojmír Chytil, èíslo 13. Lehce nahrbený døíè. Pøi své pøedloòské premiéøe v reprezentaci vstøelil Faerským ostrovùm hattrick za deset minut, což byl rekord rekordù. I nový šéf Hašek oèividnì oceòuje jeho zavilost a práci zády k brance. Má velmi dobrý výbìr místa uvnitø pokutového území, zdatný hlavièkáø. Z útoèníkù, kteøí se nabízejí, se Schickovi podobá nejvíc, ale poøád je úplnì jiný.

TomᚠChorý, èíslo 19. Hodilo se v sobotu, aby se svými obøími parametry dohrál závìr utkání proti Gruzii, kdy Èeši ládovali do šestnáctky jeden centr za druhým. Chorý však zùstal sedìt, což si nejspíš trenéøi vyèítají. Kdyby ho vyslali proti Turkùm, pøinejmenším by soupeøe šokovali neèekaným tahem. On je buldozer, provokatér a bijec. Rány rozdává na potkání, ale zároveò umí. Za poslední dvì sezony v Plzni nasbíral jen v lize 25 gólù a 9 asistencí.

Adam Hložek, èíslo 9. Aèkoli s ním trenéøi šíbují a èasto ho posílají kamsi na køídlo, jemu pozice na špici útoku sedí nejvíc. Jenže jeho støelecká bilance v reprezentaci je bídná. Pouhé dva góly za 33 zápasù. Jen naposledy s Gruzií spálil tøi šance.

Jan Kuchta, èíslo 11. Pokud by pracoval stejnì odhodlanì a zarputile jako pøi nejlepších výkonech ve Spartì, proè ne? Je dotìrný, bìhavý, jediný souboj nevynechá, soupeøe dráždí. Jenže bìhem hodiny proti Portugalsku skoro nepotkal míè.

Èeský tým

na Euru 2024

Ondøej Lingr, èíslo 20. Nejménì pravdìpodobná varianta. Není to èistokrevný hroák, a hlavnì si ho trenéøi šetøí jako žolíka. On je na nevdìènou roli až trochu alergický, protože by chtìl hrát od zaèátku, ale stejnì se pokaždé vydá ze všech sil.

Nᚠtip? Na hrotu Chytil, vedle nìj Kuchta. Ale rozhodnou trenéøi.

Už vìdí, že se musí vyhrát. Výkop 21.00. Tak šastnou ruku, a mùže tohle Euro ještì pokraèovat.

Rok 2008 průšvih, 2016 průšvih. 2024 vykoupení? Nastal čas pro pomstu - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5582

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.