Mijn partner wil helpen in mijn bedrijf. Hoe regel ik dit? - MKBrecht - Online Juridisch Maatwerk (2024)

Ondernemen

Sinds 2017 stijgt het aantal meewerkende mannen en vrouwen in ons land. Vrouwen werken vaker mee dan mannen, maar de verschillen zijn de laatste jaren steeds kleiner geworden. In het begin van vorig decennium werkten namelijk 5,7 keer meer vrouwen dan mannen mee in het bedrijf van hun partner, terwijl dit intussen tot 4,6 is gedaald. In ieder geval blijven meewerkende partners een welkome hulp. Er bestaan bovendien verschillende manieren om een partner mee te laten werken.

De meewerkende partner en de arbeidsovereenkomst

In de eerste plaats kan de partner als werknemer in het bedrijf komen werken. Dan sluit je een arbeidsovereenkomst met de partner. Er zijn verschillende soorten arbeidsovereenkomsten mogelijk, zoals een min-maxarbeidscontract of een nul-urencontract. In ieder geval verwerft de partner dezelfde rechten als het overige personeel en moet je ook gewoon loonheffingen inhouden. De partner kan ook als werknemer aan de slag gaan wanneer je nog geen ander personeel hebt. In dit geval moet je je wel bij de Belastingdienst melden als nieuwe werkgever.

De meewerkende partner wordt mede-eigenaar

Een tweede optie is die waarbij de partner een mede-eigenaar van de onderneming wordt. Deze optie is het eenvoudigste bij een vennootschap onder firma (vof) en een besloten vennootschap (bv) omdat er dan geen rechtsvormwijziging nodig is. Bij een bv is het zelfs mogelijk om de partner als mede-dga aan te wijzen. In ieder geval dien je het een en ander aan de Belastingdienst en de KVK door te geven en alles door een notaris te laten opschrijven.

In het geval van een andere vennootschapsvorm zal je eerst de rechtsvorm moeten wijzigen. Houd er rekening mee dat het veranderen van de rechtsvorm ook gevolgen kan hebben voor je aansprakelijkheid en voor de sociale zekerheid. Deze regels verschillen namelijk per rechtsvorm.

De meewerkende partner en de meewerkaftrek

Ten slotte is het mogelijk om de partner vrijwillig in de onderneming te laten werken, dus zonder dat de partner een arbeidsovereenkomst krijgt of hij of zij mede-eigenaar wordt. Helemaal gratis hoeft dit niet te zijn, want je mag je partner een beperkte arbeidsbeloning geven. Het is wel belangrijk dat de hoogte van deze arbeidsbeloning in verhouding staat met het werk dat de partner doet. Verder kan het uitbetalen op uiteenlopende manieren, bijvoorbeeld in de vorm van een schulderkenning of door het bedrag daadwerkelijk naar een rekening van de partner over te maken.

Als je de partner minder dan 5.000 euro per jaar betaalt, is de vergoeding niet aftrekbaar van de winst. Er kan dan wel een beroep worden gedaan op de meewerkaftrek, maar hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de fiscale partner 525 uur of meer in de onderneming werken. De meewerkaftrek is bovendien afhankelijk van het aantal gewerkte uren en bedraagt 1,25% tot 4% van de winst. Als je de partner minimaal 5.000 euro geeft, is dit voor de partner een inkomen. Dit wil zeggen dat de partner hierover inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen moet betalen.

Advies over de meewerkende partner

Er zijn duidelijk verschillende mogelijkheden en allen hebben ze hun eigen voor- en nadelen. De keuze heeft namelijk niet alleen financiële gevolgen, maar ook fiscale en sociale. Bovendien kan het de aansprakelijkheid beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om je door een deskundige te laten adviseren. Als je hier meer informatie over wil, helpen wij je graag verder. De benodigde documenten stellen we meteen voor je op. Plan een intakegesprek in en laat je adviseren.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:

  • Expertise
  • Contracten
  • Rechtshulp
  • Juridisch advies

Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

Gratis adviesgesprek Neem contact op

Laatste artikelen

Belangrijke overwegingen bij het overnemen van een domeinnaam
Juridische essentials bij het geven van online trainingen
Algemene voorwaarden voor de coach, begeleider of trainer
Dit is waarom het kopiëren en plakken van contracten een grote fout is
Zzp’ers en bemiddelingsbureaus: een perfecte match
Tips om de risico’s van geldschieters te beperken

Menu

  • ContractenContracten op maat voor een vaste prijs
  • RechtshulpDirect rechtshulp voor een vaste prijs.
  • Onze ExpertiseWij adviseren bedrijven, stichtingen, overheden en individuen in specifieke vraagstukken
  • Over onsWil je meer weten over MKBrecht.nl? Klik dan hier.
Mijn partner wil helpen in mijn bedrijf. Hoe regel ik dit? - MKBrecht - Online Juridisch Maatwerk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6119

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.