Partner in dienstbetrekking nemen - Jongbloed Fiscaal Juristen (2024)

Als uw echtgenoot of partner niet aan de zijlijn toekijkt, maar ookzijn (of haar) handen laat wapperen voor uw B.V., dan kan het fiscaal voordeligzijn om hem of haar een salaris van de onderneming te geven. Wat zijn devoordelen, aan welke voorwaarden moet u dan voldoen en wat zijn de aandachtspuntenwaar u op moet letten?

Waar moet u op letten als u uw partner in dienstbetrekking neemt?

Wie goed werkt verricht, mag daar uiteraard ook voor beloond worden.Uw partner op de loonlijst van uw B.V. zetten kan voor beide partijen lucratiefzijn. Het heeft namelijk een aantal voordelen:

  1. Een voordeel in de vennootschapsbelasting: u kunt de beloning aan uwpartner aftrekken van de winst van de B.V.
  2. De arbeidskorting: iedereen die werkt heeft recht op de arbeidskorting,uw meewerkende partner zal dus ook de arbeidskorting mogen toepassen. Eensalaris van zo'n € 1.500 per maand levert een maximale arbeidskorting eneen minimale inkomstenbelasting op.
  3. Pensioen in eigen beheer: u kunt uw partner een pensioen bij de B.V.laten opbouwen ten laste van de winst voor de vennootschapsbelasting. Laatu hierbij wel adviseren door een deskundige.
  4. Bijtelling auto van de zaak: eventueel kunt u de bijtelling op de autovan de zaak splitsen tussen u en uw partner, dit kan een tariefsvoordeelopleveren.

Als u uw meewerkende partner op de loonlijst wilt zetten, zal de fiscuskijken of hij of zij ook daadwerkelijk een dienstbetrekking heeft. Wanneeris er sprake van een dienstbetrekking? Dat is het geval als:

  • iemand zich heeft verplicht voor een bepaalde tijd voor u te werken;
  • u verplicht bent die persoon loon te betalen voor het gedane werk;
  • tussen u en de werknemer een gezagsverhouding bestaat. Dat wil zeggendat u het recht heeft om opdrachten en aanwijzingen te geven over het werkdat moet worden gedaan en de werknemer moet zich hieraan ook houden.

Voor een dienstbetrekking hoeft iemand dus niet een vaste baan te hebben.Ook maakt het niet uit hoe vaak en hoeveel er gewerkt wordt. Vakantiewerkersof weekendhulpen kunnen bijvoorbeeld ook een dienstbetrekking hebben. Tussenu en uw partner zal vaak geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Uwpartner heeft dan een zogeheten fictieve dienstbetrekking. Dit betekentdat u vaak geen premies voor een werknemersverzekering hoeft te betalen.

Medaille

Maar als uw partner onder dezelfde voorwaarden werkt als alle anderewerknemers, is er sprake van een echte dienstbetrekking en moet u loonbelastingen premies werknemersverzekeringen inhouden en afdragen. De andere kantvan de medaille is dat uw partner dan wel verzekerd is voor de premieswerknemersverzekeringen. Tevens moet u de inkomensafhankelijke bijdragevoor de zorgverzekeringswet voor hem / haar betalen.

Uw partner kan bovendien pensioen opbouwen, maar de premies daarvoormoeten bij een verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds worden afgestort.Een uitzondering geldt als uw partner meer dan 10% van de aandelen vande B.V. in bezit heeft. Dan mag er ook pensioen in eigen beheer wordenopgebouwd.

Rozen

Uw partner in dienst nemen bij uw B.V. kan dus heel voordelig zijn.Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bij een echtscheidingkan het toekennen van een beloning een nadeel opleveren, omdat de B.V.dan de partner waarschijnlijk zal ontslaan. Dit kan u een flink pak geldkosten als u dan een vergoeding (gouden handdruk) moet ophoesten.

Gebruikelijk loon ook voor meewerkende partner

Wat gaat u uw partner nu als vergoeding voor gedane arbeid betalen?De Belastingdienst zal dit nauwlettend in de gaten houden. Het salarismoet namelijk wel zakelijk zijn. De fiscus zal bij de beoordeling hiervankijken of de vergoeding redelijk is voor het soort werk dat uw partnerheeft verricht en welke werktijden er zijn.

Evenredig

Vanaf 1 januari 2010 gaat uw meewerkende partner bovendien ook onderde gebruikloonregeling vallen. Hij of zij zal niet direct – net zoals u– ook € 40.000 gebruikelijk loon per jaar moeten ontvangen, maar een evenredigdeel beloning voor gedane arbeid. Hier geldt ook de tijdelijke crisismaatregeldat zijn of haar gebruikelijk loon verlaagd mag worden als uw ondernemingonder de crisis te lijden heeft.

Er zijn nog meer fiscale voordeeltjes te halen

U kunt uw meewerkende partner dus salaris geven, maar hiernaast kuntu ook nog denken aan de volgende fiscaal gunstige beloningsvormen vooruw partner. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • een auto van de zaak;
  • een vergoeding voor gebruik van mobiele telefoon;
  • een levensloopregeling of spaarloon;
  • een pensioen laten opbouwen (bij verzekeraar);
  • een vaste onkostenvergoeding;
  • thuiswerkplek.
Auteur
Mr. Dennis J.B. Jongbloed, Jongbloed Fiscaal Juristen te Enschede
drs. Tamara Slief, Rendement
Uitgave Rendement december 2010 (artikel aangepast in 2017)

Meer weten van partner in dienst nemen

Partner in dienstbetrekking nemen - Jongbloed Fiscaal Juristen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6123

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.